poniedziałek, 8 grudnia 2014

Kartki Świąteczne - złoty prezent i czerwono-zielona z napisem

 Dzisiaj dodaję kolejne dwie kartki, które ostatnio udało mi się zrobić - powstały jakiś czas temu, ale totalny brak czasu sprawił, że nie miałam zupełnie kiedy zrobić zdjęć, zgrać ich i tak dalej...

Pierwsza z nich to złoty "prezent" - kwadratowa, na białej bazie, na niej biały kartonik zabarwiony złotym tuszem i postrzępiony; na nim papier ze świątecznym wzorem, a na nim - białe kartoniki ze srebrnymi wzorami zrobionymi stemplami, krawędzie postrzępione. Opasane złotą brokatową wstążką, z niej zrobiona kokardka.



Druga - kwadratowa na czerwonej bazie, na niej papier w biało-czerwone paski; na nim biały zabarwiony tuszem na czerwono, a na samym wierzchu - czerwony postrzępiony. Kolorowa wstążka, liście ostrokrzewu wycięte za pomocą dziurkacza i czerwone kryształki. Napis - tekturowa wycinanka.




Ps. - ostatnio napiekłam caaaałą furę pierniczków! ^^ Teraz czekają tylko, aż będę miała czas, żeby je przyozdobić... Oby szybko! :)


poniedziałek, 1 grudnia 2014

Kartka ze śnieżynką

Kartkomania u mnie na pełnych obrotach, każdą wolną chwilę poświęcam na robienie kolejnych kartek - co za radość!

Dzisiaj - niebiesko-biało-srebrna z wycinankową śnieżynką:

Otwierana kartka A6, użyty srebrny, lekko fakturowany papier, niebieski w białe kropki oraz niebieski z motywem śnieżynek, wycinankowe śnieżynki, perełki w płynie, niebieska wstążka i wycinankowy napis.



czwartek, 27 listopada 2014

Kartki bożonarodzeniowe

Na każdym kroku widać, że Boże Narodzenie już się zbliża - dlatego pewnie ostatnio naszło mnie na robienie kartek. Kilka z nich już jest gotowych, a kilka - w trakcie robienia, pomysłów w głowie mam aż nadmiar i nie wiem, za który z nich się brać :)

Efekty pracy ostatnich trzech dni poniżej:

Rozmiar kartki A6, otwierana, zrobiona na białej bazie. Choinka z tasiemki materiałowej, zielone i czerwone błyszczące kryształki, napis - tekturowa wycinanka zabarwiona tuszem, krawędzie papieru zabarwione tuszem.

 Kwadratowa kartka o krawędzi długości 10,2 cm, otwierana, na zielonej bazie do kartek. Choinka zrobiona z materiałowych tasiemek, ozdobiona czerwonymi kryształkami, napis z tekturowych wycinanek, w rogach gwiazdki-cekiny. Na szczycie choinki cekinowa gwiazdka, krawędzie papieru zabarwione tuszem.

Kartka na otwieranej bazie formatu A6, choinka zrobiona z tasiemek materiałowych, ozdobiona czerwonymi kryształkami, na szczycie materiałowa kokardka. Napis to srebrna naklejka, na czerwonej materiałowej wstążce, pod nią papierowy pasek. Krawędzie papierów zabarwione tuszem.

 Otwierana kartka formatu A6, choinki przestrzenne z papieru, ozdobione złotymi gwiazkami-naklejkami. Napis to złota naklejka, na dwóch warstwach materiałowych wstążek. Pod i nad choinkami perełki w płynie, kartka dookoła przyozdobiona złotą tasiemką washi.

 Kartka formatu A6, otwierająca się. Zrobiona trochę z odzysku - obrazek w środku wycięty ze starej pocztówki. Napis ze złotych naklejek-literek, gwiazdki i śnieżynki - również naklejki. Czerwona ranka przyozdobiona jest perełkami w płynie.

Kartka formatu A6, otwierająca się. Choinki wycięte za pomocą dziurkacza, przez środek przechodzi materiałowa tasiemka, a na niej - materiałowe kokardki.

Kartka o wymiarach 10,5x21 cm, otwierająca się. Śnieżynki wycięte za pomocą dziurkaczy z lekko błyszczącego papieru, przestrzenne, po ich środku półperełki. Na środku napis z odzysku, czyli wycięty ze starej pocztówki na lekko błyszczącym papierze. Krawędzie kartki zabarwione tuszem

Kartka formatu A6, otwierająca się. Jedna z moich pierwszych kartek, zrobiona dwa lata temu - choinka wycięta z piankowego arkusza, odrysowana od foremki na ciasteczka :) Przyozdobiona drobnymi koralikami i cekinową gwiazdką, umieszczona na czerwonej karbowanej tekturce, dookoła różowa plastikowa taśma samoprzylepna, na krawędziach kartka przyozdobiona złotą papierową tasiemką.

 Kartka na bazie A6, otwierająca się. Kolejna z "pierwszych kartek" - bałwanek i napisy zrobione z serwetki, na zielonym papierze, ramka wokół bałwanka ze złotego papieru, dokoła złoty łańcuszek-naklejka, całość na złotym papierze.


Na chwilę obecną to by było na tyle - ale biorę się dalej do pracy, wenę mam ogromną! :)

czwartek, 4 września 2014

Ciabatta z grillowanymi pieczarkami i sałatką z pomidorów


Wrześniowe, jeszcze letnie słońce dzisiaj daje o sobie znać od samego rana - co po prostu uwielbiam! Od razu nastraja mnie na cały dzień bardzo optymistycznie. I znajdując w chlebaku przysuszoną ciabatkę z oliwkami przyszedł mi pomysł na proste, kolorowe śniadanie, które dało zdecydowany zastrzyk pozytywnej energii! :) 


Liczba porcji: 2

Składniki:
Ciabatta z oliwkami - 70 g (1 sztuka)
Pomidor - 200 g (dałam po jednym niedużym malinowym i pomarańczowym)
Olej z bazylią - 3 g (kilka kropli)
Ocet balsamiczny - 2 g (kilka kropli)
Bazylia - 3 g (kilka listków bazylii zielonej i czerwonej)
Pieczarka - 60 g (1 sztuka)
Ser żółty edamski - 35 g (dwa plasterki)
Ajvar ostry - 35 g
Pieprz, sól do smaku


Sposób przygotowania:
1. Przygotowuję sałatkę z pomidorów: pomidory kroję w drobną kostkę i wrzucam do miseczki. Dodaję posiekaną bazylię, kilka kropli oleju i octu balsamicznego oraz pieprz do smaku (można dodać oczywiście soli, chociaż ja tego nie zrobiłam).
2. Pieczarkę kroję na ok. 0,5 cm plastry. Kładę na kilka minut na grilla elektrycznego - aż się delikatnie przypieką. Delikatnie je solę.
3. Ciabattę przekrawam na pół, obie połówki kładę na grilla na kilka minut - aż będą delikatnie chrupiące.
4. Przypieczone połówki ciabatty smaruję z jednej strony ajvarem, na to kładę plaster sera żółtego i pieczarki. Kładę jeszcze na chwilę na grilla i przypiekam z obu stron.
5. Ciabatty układam na talerzu i na wierzch kładę sałatkę z pomidorów.
I gotowe! Zjadam, póki ciepłe :)


Wartości odżywcze w jednej kanapce (205 g):
Kalorie: 201
Białko: 8,5 g
Tłuszcze: 9 g
Węglowodany: 22 g

środa, 3 września 2014

Muffinki pełnoziarniste z malinami i borówkami

Po dłuuugiej nieobecności wracam, mam nadzieję, że już na stałe :)
Na malinowych krzaczkach na moim podwórku owoców jest od groma, trzeba to wykorzystać - dlatego dzisiaj upiekłam muffinki z malinami i borówkami.
Babeczki są pełne owoców, dodatkowo - sycą na długo! W sam raz do popołudniowej kawy.
A dodatkowo robi je się bardzo szybko i nie wymagają żadnych wyszukanych składników, także obeszło się bez wędrówki do sklepu przed ich przygotowaniem.


Liczba porcji: 20 muffinek

Składniki:
Mąka pszenna pełnoziarnista - 300 g (2 szklanki)
Otręby owsiane - 140 g (1 szklanka)
Cukier trzcinowy - 150 g (3/4 szklanki)
Proszek do pieczenia - 10 g (2 łyżeczki)
Kakao - 30 g (3 łyżki)
Jajka - 195 g (3 sztuki)
Olej rzepakowy - 70 g
Mleko 2% - 300 g (1 szklanka)
Maliny - 310 g
Borówki - 200 g


Sposób przygotowania:
1. Wszystkie suche składniki wrzucam do miski i mieszam, następnie dodaję składniki mokre i dokładnie mieszam. 
2. Na koniec wrzucam owoce i delikatnie mieszam.
3. Gotową masę umieszczam w silikonowych foremkach do muffinek, mniej więcej do 3/4 wysokości.
4. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni Celsjusza, piekę babeczki przez 20 minut.
5. Po upieczeniu wyjmuję muffinki z piekarnika i odstawiam, gdy przestygną - wyjmuję z foremek. Gotowe!


Wartości odżywcze w jednej babeczce (85 g):
Kalorie: 175
Węglowodany: 23 g
Tłuszcze: 6 g
Białka: 6 g

piątek, 18 kwietnia 2014

Sałatka jajeczna z kaparami

Święta wielkanocne już za chwilę - widać to wszędzie, również na naszych talerzach :)
Jajeczna atmosfera zdecydowanie udzieliła się i mi, dlatego na śniadanie zjadłam sycącą, kolorową sałatkę jajeczną.


Liczba porcji: 3

Składniki:
Jajka - 130 g (2 szt.),
Kapary - 30 g,
Ogórek kiszony - 90 g (1 szt.),
Ogórek gruntowy - 50 g (1 szt)
Rzodkiewka - 65 g (3 szt.)
Posiekany szczypiorek - 10 g
Posiekany koperek - 5 g
Posiekana cebula - 35 g (ok. 2 łyżek)
Pasta z łososia - 30 g
Jogurt naturalny - 75 g
Sól, pieprz* do smaku

*z dodatku soli zdecydowanie można zrezygnować, ponieważ pozostałe składniki wystarczająco ją uzupełniają. Jednak wiem, że dla osób lubiących jeść słono - danie jednak będzie niedoprawione.


Sposób przygotowania:
1. Jajka gotuję na twardo, zostawiam do ostygnięcia, obieram. Siekam je dosyć drobno i wrzucam do miski.
2. Dodaję posiekane składniki - szczypiorek, koperek i cebulę oraz kapary i dokładnie mieszam.
3. Pozostałe warzywa kroję na półplasterki i dodaję do reszty, dokładnie mieszam.
4. Dodaję pieprz, ewentualnie sól i mieszam. Na sam koniec - pastę z łososia i jogurt naturalny. Mieszam i gotowe!
Sałatka idealna na śniadanie, świetnie komponuje się z ciemnym pieczywem i ogórkiem - i w taki sposób dzisiaj ją zjadłam. Zdecydowanie sycąca.


Wartości odżywcze w jednej porcji  (175 g):
Kalorie: 147
Białko: 9 g
Tłuszcze: 10 g
Węglowodany: 5 g

piątek, 17 stycznia 2014

Pierś z indyka z pikantnym sosem cebulowo-pomarańczowym

Dzisiaj kolejny pomysł na wykorzystanie resztek, czyli upieczonej piersi z indyka


Liczba porcji: 1 (sosu wychodzi trochę więcej)

Składniki:
Plaster upieczonej piersi z indyka - 85 g
Fasolka szparagowa mrożona - 170 g

Ryż:
Ryż 3 kolory - 50 g (1/2) opakowania
Koperek - łyżeczka
Olej sezamowy
Sos sojowy

Sos:
Cebula - 130 g (1 sztuka)
Czosnek - 12 g (2 ząbki)
Sok wyciśnięty z pomarańczy z miąższem - 215 g (1 szklanka)
Kostka rosołowa - 1/2 szt.
Olej z bazylią i czosnkiem - 4 g (płaska łyżka)
Sos barbecue - 1 duża łyżka (20 g)

Sól
Pieprz


Sposób przygotowania:
1. Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek siekam. Wrzucam na rozgrzany olej i duszę przez kilka minut.
2. Pół kostki rosołowej rozpuszczam w pół szklanki gorącej wody. Dodaję do cebuli, przykrywam i duszę, aż cebula będzie miękka.
3. Ok. 3/4 duszonej cebuli przekładam do blendera i miksuję na gładką masę. Wrzucam z powrotem do szklanki, dodaję sok pomarańczowy z miąższem i zagotowuję. Przykręcam i gotuję na małym ogniu, by odparować nadmiar wody.
4. Ryż gotuję według zaleceń na opakowaniu.
5. Doprawiam sos - dodaję do niego dużo świeżo mielonego pieprzu (oczywiście proponuję to zrobić według własnego smaku), dodaję łyżkę sosu barbecue i gotuję jeszcze kilka minut, ciągle mieszając.
6. Fasolkę szparagową gotuję na parze do miękkości.
7. Plaster piersi z indyka podgrzewam na grillu elektrycznym.
8. Ugotowany i odsączony ryż wrzucam z powrotem do garnka. Ustawiam na bardzo małym ogniu, na najmniejszym palniku. Dodaję sos sojowy, olej sezamowy (dosłownie kilka kropli), koperek i cały czas mieszając gotuję ok. 3 minut, aż ryż przejdzie aromatami.
9. Wykładam na talerz ryż, na nim - pierś z indyka. Obok wykładam fasolkę, sos wykładam na indyka oraz fasolkę - sos w sam raz zastępuje zasmażkę z bułki tartej czy inne dodatki. Gotowe! :)