czwartek, 18 kwietnia 2013

Chrupiące tosty z warzywami i łososiem

Na śniadanie lub kolację - niby nic specjalnego i wyjątkowego, ale zapewniam, że pyszne!


Liczba porcji: 3

Składniki:
Chleb mieszany słonecznikowy - 3 kromki (60 g)
Margaryna "Rama" - 2 łyżeczki (10 g)
Łosoś wędzony - 35 g
Pomidor - 70 g
Ogórek małosolny - 50 g
Szczypiorek - 10 g
Oliwa z oliwek - 1 łyżeczka (5 g)
Ocet balsamiczny - 1 łyżeczka (5 g)
Nasiona sezamu - 1 łyżeczka (6 g)

Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy chrupiące tosty - kromki chleba delikatnie smarujemy margaryną, można posypać ulubioną przyprawą lub ziołami (ja jedną kromkę posypałam vegetą, drugą - przyprawą do pizzy) i pieczemy lub smażymy (na patelni, w piekarniku, w tosterze, ja zrobiłam na grillu elektrycznym), aż będą chrupiące i złociste.
2. Na suchej patelni prażymy ziarna sezamu - należy wysypać je na rozgrzaną patelnię i cały czas je mieszamy - prażymy, aż będą lekko brązowe zajmuje to nie więcej, niż dwie minuty.
3. Przygotowujemy sałatkę - do miski wrzucamy mocno rozdrobnionego łososia, pokrojone w drobną kostkę pomidora i ogórka, szczypiorek. Dokładnie mieszamy, doprawiamy octem balsamicznym, oliwą i ulubionymi przyprawami lub ziołami (ja dodałam bazylię), dodajemy uprażony sezam i dokładnie mieszamy.
4. Na talerzu ułożyć chrupiące kromki, na nie równomiernie wyłożyć sałatkę. Udekorować bazylią lub innymi ziołami i gotowe - smacznego!

Wartości odżywcze w jednym toście (90 g):
Kalorie: 128
Białko: 5 g
Tłuszcze: 7 g
Węglowodany: 11 g

1 komentarz: