czwartek, 18 kwietnia 2013

Mus jabłkowo-pomarańczowy

Szybki, prosty i sycący owocowy deser, schłodzony - orzeźwia!


Liczba porcji: 2

Składniki:
Pomarańcza - 1 szt. (250 g)
Jabłko - 2 średnie szt. (300 g)
Siemię lniane - 1 łyżeczka (5 g)
Płatki owsiane - 20 g
Listki mięty - 2-3 szt.

Sposób przygotowania:
1. Owoce umyć, pomarańczę obrać, z jabłek usunąć nasiona.
2. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować na gładki mus.
3. Gotowe! Najlepiej przed podaniem schłodzić w lodówce.

Jeżeli mus będzie za gęsty - proponuję go rozcieńczyć sokiem owocowym - pomarańczowym lub jabłkowym, coby pasował do całości. 
Jeśli będzie za mało słodki - proponuję dodać trochę miodu, lub lepiej - suszonej żurawiny. Mi jego mało słodki i kwaskowaty smak odpowiada, dlatego zostawiam tak, jak jest - bez słodkich dodatków.

Wartości odżywcze w porcji (290 g):
Kalorie: 174
Białko: 3 g
Tłuszcze: 2 g
Węglowodany: 40 g

1 komentarz: