piątek, 26 kwietnia 2013

Omlet łososiowo-otrębowy

Moja ulubiona propozycja śniadaniowa - takiego omleta zjadam przynajmniej raz w tygodniu. Oczywiście często go urozmaicam - dodając inne zioła czy warzywa, co akurat mam pod ręką. Tutaj przepis podstawowy na omleta.


Liczba porcji: 1

Składniki:
Łosoś wędzony - 60 g
Jajko - 1 sztuka (60 g)
Otręby żytnie - 3 łyżki (10 g)
Posiekany koperek - 1 łyżka (5 g)
Cebula - 20 g
Mąka pełnoziarnista - 1 łyżeczka (5 g)
Pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. W miseczce widelcem rozbełtuję jajko.
2. Wędzonego łososia rozdrabniam, cebulę siekam, dodaję do jajka i mieszam.
3. Do miseczki dorzucam koperek, otręby i mąkę, wszystko dokładnie mieszam. Jeśli całość będzie za rzadka - dorzucam otręby, jeśli za gęsta - rozcieńczam odrobiną mleka. Całość powinna być dosyć gęsta, ale bez problemu powinna dać się rozprowadzić po patelni. Doprawiam pieprzem, soli już nie daję - łosoś jest wystarczająco słony.
4. Rozgrzewam patelnię i wykładam masę. Skręcam ogień i przykrywam patelnią, smażę omleta przez 3-4 minuty. Odwracam i smażę z drugiej strony tak samo - przez 3-4 minuty, pod przykryciem. Zdejmuję i gotowe!

Jak pisałam na wstępie, omlet można trochę urozmaicić - czasami dodaję paprykę, kukurydzę konserwową, szczypiorek, pomidora czy inne warzywa.
Zazwyczaj zjadam go z odrobiną musztardy i jakimś warzywkiem - ostatnio są to ogórki małosolne. 



Wartości odżywcze w jednym omlecie (160 g):
Kalorie: 240
Białko: 23 g
Tłuszcze: 11 g
Węglowodany: 10 g

3 komentarze:

  1. Mniam - zainteresował mnie bardzo na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przyrzadzałam kiedys ale w formie kotlecików. Pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. takiego omleta jeszcze nie jadłam, ale chętnie wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń