czwartek, 4 września 2014

Ciabatta z grillowanymi pieczarkami i sałatką z pomidorów


Wrześniowe, jeszcze letnie słońce dzisiaj daje o sobie znać od samego rana - co po prostu uwielbiam! Od razu nastraja mnie na cały dzień bardzo optymistycznie. I znajdując w chlebaku przysuszoną ciabatkę z oliwkami przyszedł mi pomysł na proste, kolorowe śniadanie, które dało zdecydowany zastrzyk pozytywnej energii! :) 


Liczba porcji: 2

Składniki:
Ciabatta z oliwkami - 70 g (1 sztuka)
Pomidor - 200 g (dałam po jednym niedużym malinowym i pomarańczowym)
Olej z bazylią - 3 g (kilka kropli)
Ocet balsamiczny - 2 g (kilka kropli)
Bazylia - 3 g (kilka listków bazylii zielonej i czerwonej)
Pieczarka - 60 g (1 sztuka)
Ser żółty edamski - 35 g (dwa plasterki)
Ajvar ostry - 35 g
Pieprz, sól do smaku


Sposób przygotowania:
1. Przygotowuję sałatkę z pomidorów: pomidory kroję w drobną kostkę i wrzucam do miseczki. Dodaję posiekaną bazylię, kilka kropli oleju i octu balsamicznego oraz pieprz do smaku (można dodać oczywiście soli, chociaż ja tego nie zrobiłam).
2. Pieczarkę kroję na ok. 0,5 cm plastry. Kładę na kilka minut na grilla elektrycznego - aż się delikatnie przypieką. Delikatnie je solę.
3. Ciabattę przekrawam na pół, obie połówki kładę na grilla na kilka minut - aż będą delikatnie chrupiące.
4. Przypieczone połówki ciabatty smaruję z jednej strony ajvarem, na to kładę plaster sera żółtego i pieczarki. Kładę jeszcze na chwilę na grilla i przypiekam z obu stron.
5. Ciabatty układam na talerzu i na wierzch kładę sałatkę z pomidorów.
I gotowe! Zjadam, póki ciepłe :)


Wartości odżywcze w jednej kanapce (205 g):
Kalorie: 201
Białko: 8,5 g
Tłuszcze: 9 g
Węglowodany: 22 g

środa, 3 września 2014

Muffinki pełnoziarniste z malinami i borówkami

Po dłuuugiej nieobecności wracam, mam nadzieję, że już na stałe :)
Na malinowych krzaczkach na moim podwórku owoców jest od groma, trzeba to wykorzystać - dlatego dzisiaj upiekłam muffinki z malinami i borówkami.
Babeczki są pełne owoców, dodatkowo - sycą na długo! W sam raz do popołudniowej kawy.
A dodatkowo robi je się bardzo szybko i nie wymagają żadnych wyszukanych składników, także obeszło się bez wędrówki do sklepu przed ich przygotowaniem.


Liczba porcji: 20 muffinek

Składniki:
Mąka pszenna pełnoziarnista - 300 g (2 szklanki)
Otręby owsiane - 140 g (1 szklanka)
Cukier trzcinowy - 150 g (3/4 szklanki)
Proszek do pieczenia - 10 g (2 łyżeczki)
Kakao - 30 g (3 łyżki)
Jajka - 195 g (3 sztuki)
Olej rzepakowy - 70 g
Mleko 2% - 300 g (1 szklanka)
Maliny - 310 g
Borówki - 200 g


Sposób przygotowania:
1. Wszystkie suche składniki wrzucam do miski i mieszam, następnie dodaję składniki mokre i dokładnie mieszam. 
2. Na koniec wrzucam owoce i delikatnie mieszam.
3. Gotową masę umieszczam w silikonowych foremkach do muffinek, mniej więcej do 3/4 wysokości.
4. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni Celsjusza, piekę babeczki przez 20 minut.
5. Po upieczeniu wyjmuję muffinki z piekarnika i odstawiam, gdy przestygną - wyjmuję z foremek. Gotowe!


Wartości odżywcze w jednej babeczce (85 g):
Kalorie: 175
Węglowodany: 23 g
Tłuszcze: 6 g
Białka: 6 g