Składniki:
Mąka pszenna
Kapusta pekińska
Szynka
Jajko
Woda
Proszek do pieczenia
Sól, pieprz do smaku
Ketchup - do polania gotowych placków
Olej do smażenia
Nie piszę ile wszystkiego trzeba - robiliśmy to na oko.
Sposób przygotowania:
1. Kapustę i kapustę kroimy w paski - zuchy zrobiły to za pomocą rączek, czyli wszystko porwały na mniejsze kawałki.
2. Do miski dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Jeśli całość będzie za gęsta - dodajemy wodę.
3. Do całości dodajemy kapustę pekińską i szynkę, dokładnie mieszamy.
4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z dwóch stron. Zdejmujemy i zjadamy z dodatkiem ketchupu.
Placki wyszło baaardzo smakowicie!
A do placków - proponujemy herbatkę:
Niestety ulewne deszcze uniemożliwiły nam pozostanie na noc na wyspie Robinsona - wyglądała ona tak:
Chociaż mieliśmy okazję podziwiać piękny zachód słońca
Ale fajna wyprawa :) takich wypadów mi brakuje :) a na dworze to pewnie zuchom placki bardzo smakowały :)
OdpowiedzUsuń