Uwielbiam szpinak.
I uwielbiam również wędzonego łososia.
A w połączeniu - istne niebo w gębie! Polecam na zielone, zdrowe i sycące śniadanie.
- Liczba porcji: 6 plackówSkładniki:Jajka - 2 szt. (120 g)Szpinak mrożony - 210 gŁosoś wędzony - 40 gOtręby owsiane - 30 gMąka pszenna pełnoziarnista - 2 łyżki (25 g)Cebula - 35 gCzosnek - 2 ząbki (10 g)Papryka - 15 gPosiekana natka pietruszki - łyżka (5 g)Proszek do pieczenia - szczyptaOlej rzepakowy - pół łyżeczki (2 g)Sposób przygotowania:1. Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody (ja go po prostu wieczorem wyjęłam z zamrażarki i zostawiłam na noc, by się rozmroził, rano wycisnęłam z niego nadmiar wody. Ale równie dobrze można rozmrozić go na patelni i odparować).2. Cebulę, czosnek i paprykę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Zostawić do przestygnięcia.3. W misce rozbełtać jajka, dodać do nich rozdrobnionego łososia i wszystkie pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami i ziołami. Ja soli już nie dodaję, ponieważ łosoś całości nadaje wystarczająco słony smak.4. Masa powinna być na tyle gęsta, by bez problemu formować z niej placki - tak, by się nie rozpływały na patelni. Jeśli masa będzie za rzadka - dodać odrobinę mąki.5. Na rozgrzanej patelni wykładać po łyżce masy i formować małe placki. Smażyć na małym ogniu i pod przykryciem z każdej strony po 3-4 minuty.Gotowe! Placki można jeść i na ciepło, i na zimno. Smaczne są same, jak również z dodatkami - ja uwielbiam z musztardą lub mocnym, aromatycznym chrzanem. Smacznego!Wartości odżywcze w jednym placku (85 g):Kalorie: 85Białko: 7 gTłuszcze: 4 gWęglowodany: 8 g
Szpinak i łosoś :) już są moje :)
OdpowiedzUsuń