Zdecydowanie muszę zgodzić się z tym zdaniem: świeży szpinak jest dużo smaczniejszy niż mrożony!
Zazwyczaj używam mrożonego szpinaku - idę na łatwiznę, bo po prostu dużo mniej z nim roboty.
Ale ostatnio kupiłam świeży, z myślą o sałatce. Trochę zostało i miała być sycąca jajecznica. Niestety, dużo go nie było, więc żeby się najeść i jednocześnie nie zabić jajkami całego smaku szpinaku - doszły do tego chrupiące tosty.
Liczba porcji: 2
Składniki:
Liście szpinaku - 50 g
Czosnek - 3 ząbki (17 g)
Jaja - 2 sztuki (110 g)
Ser pleśniowy Błękitny Lazur - 1 plaster (20 g)
Chleb sojowy - 2 kromki (60 g)
Olej - 1 łyżeczka (5 g)
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Ząbki czosnku drobno siekam i na odrobicie oleju szklę na złoty kolor.
2. Liście szpinaku płuczę i siekam, jednak nie za drobno. Dorzucam do zeszklonego czosnku.
3. Cały czas mieszam - szpinak szybko będzie tracił objętość. Po dwóch-trzech minutach dorzucam kawałek sera pleśniowego, który wcześniej trochę rozdrobniłam.
4. Gdy ser się rozpuści - dorzucam roztrzepane jajka i smażę, aż się zetną, doprawiam solą i pieprzem.
5. Robię tosty - kromki chleba na chwilę wrzucam na elektrycznego grilla. Oczywiście można posmarować je masłem i posypać ulubioną przyprawą - ja jednak tym razem zrobiłam tosty bez dodatków.
6. Wykładam jajecznicę na tosty i gotowe!
Zdecydowanie całość ze świeżym szpinakiem smakuje inaczej, niż z mrożonym - i z takim proponuję robić. Ale z mrożonym oczywiście też się uda - proponuję użyć mrożonych całych liści, a nie siekanego szpinaku.
Wartości odżywcze w jednym toście (130 g):
Kalorie: 235
Białko: 15 g
Tłuszcze: 14 g
Węglowodany: 12 g
Jak żółto, zielono i smacznie :) śniadanko rewelacja :)
OdpowiedzUsuńPoważnie? Ja uwielbiam mrożony szpinak, świeżego niegdy nie jadłam bo szczerze mówiąc obawiam się trochę jego smaku..
OdpowiedzUsuńSerio, serio! Świeży zdecydowanie smakowo przeważa nad mrożonym, polecam! Wiadomo, trzeba go odpowiednio doprawić - ale tak samo jest w przypadku mrożonego.
UsuńSzpinak lubię pod warunkiem że nie jest w postaci papki:) reszta może być. mrożony też jest całkiem całkiem
OdpowiedzUsuń