Koktajl owocowy z dodatkiem sera twarogowego i jogurtu - idealny na sycące drugie śniadanie!
Liczba porcji: 2
Składniki:
Jabłko - 210 g
Kiwi - 1 szt. (70 g)
Liście mięty - 5-6 listów (2 g)
Masło orzechowe - łyżeczka (5 g)
Płatki owsiane - 30 g
Ser twarogowy chudy - 100 g
Jogurt naturalny - 110 g
Kilka owoców żurawiny do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Owoce i mięte umyć, kiwi obrać, z jabłka usunąć ogryzek.
2. Wszystko (oprócz jogurtu!) dodajemy do blendera i miksujemy na gładką masę - jogurt dodajemy po trochu, tak by uzyskać odpowiednią konsystencję koktajlu.
3. Jeśli deser okaże się za mało słodki - proponuję dodać odrobinę miodu lub soku jabłkowego (który częściowo koktajl rozcieńczy).
4. Rozlać do szklanek, ozdobić owocami żurawiny i mięty, wstawić do lodówki, by koktajl się schłodził - będzie wtedy bardzo orzeźwiający! W sam raz na zbliżające się ciepłe dni.
Koktajl powstał z prostego powodu - szukałam pomysłu, jak zużyć niewielki kawałek twarogu, który mi został. I jak się nim najeść!
Wartości odżywcze w porcji (265 g):
Kalorie: 238
Białko: 16 g
Tłuszcze: 6 g
Węglowodany: 33 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz