Dzisiaj lekko nie będzie, oj nie... Ale dla wielbicieli pizzy hawajskiej - na pewno smacznie!
Liczba porcji: 2
Składniki:
Chleb razowy - 2 kromki (85 g)
Ananas - 2 plastry (85 g)
Szynka - 2 plastry (35 g)
Ser żółty - 2 plastry (45 g)
Gorgonzola - mały kawałek (10 g)
Koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki (20 g) + łyżeczka do dekoracji (10 g)
Suszone bazylia i tymianek, czosnek granulowany - do smaku
Sposób przygotowania:
1. Kromki chleba smaruję koncentratem pomidorowym i posypuję suszonymi ziołami (u mnie tymianek i bazylia) oraz granulowanym czosnkiem.
2. Na wierzch kładę plastry szynki, a na nie - plastry ananasa (ja użyłam świeżego, ale z puszki na pewno też się sprawdzi).
3. W ananasowe dziurki wkładam po kawałeczku gorgonzoli, na wierzch kładę plasterki sera.
4. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piekę ok. 10-15 minut - aż ser się rozpuści.
5. Gotowe! Po wyjęciu przyozdobiłam listkami świeżej bazylii i odrobiną koncentratu pomidorowego, ale oczywiście można polać ketchupem czy innym ulubionym sosem.
Gdybym miała pod ręką - zamiast sera żółtego na pewno użyłabym mozzarelli, także taką wersję polecam!
Wartości odżywcze w jednej porcji (145 g):
Kalorie: 240
Białko: 13 g
Tłuszcze: 14 g
Węglowodany: 25 g
oj Dukan mi na takie cuda nie pozwala, ale jak tylko skończę to sie nie oprę :)
OdpowiedzUsuńNiestety, przy Dukanie odpadają :P ale w ramach małego szaleństwa po zakończeniu diety polecam, bo są naprawdę pyszne!
UsuńOj Laleczki....można i na Dukanie zrobić zamiennik...wystarczy cukinię zrobić ala ananas. A tak na marginesie...ananas plus ser...zjadam ze wszystkim :)
OdpowiedzUsuń