środa, 6 listopada 2013

Sałatka brokułowa z orzechami

Kolorowa sałatka, której bazą jest brokuł - u mnie sprawdziła się jako drugie śniadanie, niedługo po treningu. Polecam!


Liczba porcji: 2

Składniki:
Mrożony brokuł - 200 g
Mrożony kalafior - 70 g
Orzechy włoskie - 15 g (3 szt.)
Ser złocisty lazur - 15 g
Łosoś wędzony sałatkowy - 20 g
Kapary - 20 g (2-3 łyżeczki)
Cebula - 25 g

Sos:
Jogurt naturalny - 60 g
Musztarda - 10 g
Sok z cytryny, koperek, sól ziołowa do smaku

Sposób przygotowania:
1. Mrożone warzywa gotuję na parze, aż będą al dente. Zostawiam do ostygnięcia i większe różyczki przekrajam na pół.
2. Robię sos - wszystkie składniki razem mieszam, doprawiam do smaku.
3. Orzechy rozdrabniam, ser kroję w kostkę, cebulę w cienkie plasterki i wrzucam do miski. Dodaję kapary, rozdrobnionego łososia, ugotowane warzywa i mieszam.
4. Dodaję sos, dokładnie mieszam i gotowe!



Wartości odżywcze w jednej porcji  (220 g):
Kalorie: 170
Białko: 10,5 g
Tłuszcze: 10 g
Węglowodany: 10 g

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię brokuł z sosem czosnkowym:) W sałatkach też jest świetny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow...to co lubię...ale kusisz,jutro to zrobię napewno
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie szybkie, pożywne sałatki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniaaaam uwielbiam salatki z kaparami:)pozdrawiam i zapraszam na zdrowo-dietetycznie.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń