środa, 16 października 2013

Czekoladowe muffinki z gruszką

Gruszki zdecydowanie są teraz owocami na topie.
A ostatnio - nie ma dnia, żebym się bez tego owoca obeszła. Dzisiaj trochę go sobie urozmaiciłam i urządziłam małą czekoladowo-gruszkową rozpustę.


Liczba porcji: 15 muffinek

SKŁADNIKI:
Ciasto:
Mąka - 220 g (u mnie "Pełne Ziarno" Lubelli,
Otręby - 80 g (15 g owsianych + 65 g pszennych - dałabym ich po równo, gdyby owsiane się nie skończyły)
Margaryna do pieczenia - 90 g
Cukier trzcinowy - 65 g
Jogurt naturalny - 200 g
Jajka - 2 sztuki (130 g)
Czekolada gorzka - 40 g
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Szczypta soli

Pozostałe:
Gruszki - 2 duże sztuki (430 g)
Gorzka czekolada - 50 g
Skórka starta z cytryny - 1 łyżeczka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Gruszki myję, obieram, wykrajam pestki i kroję na niedużą kostkę.
2. W kąpieli wodnej rozpuszczam razem masło i czekoladę.
3. Do miski wsypuję suche składniki - mąkę, otręby, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli i mieszam.
4. Do robota kuchennego wrzucam jajka, jogurt i zaczynam miksować. Po chwili zaczynam dodawać po łyżce suche składniki. Gdy część już dodam - wlewam roztopioną czekoladę z masłem. Dodaję powoli resztę suchych składników, cały czas miksując.
5. Dodaję startą skórkę cytrynową i chwilę jeszcze miksuję.
6. Gdy już wszystkie składniki będą połączone - dodaję pokrojone gruszki i delikatnie mieszam łyżką.
7. Pozostałą czekoladę rozdrabniam na nieduże kawałki i dodaję do całej masy, dokładnie mieszam.
8. Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
9. Silikonowe foremki do muffinów napełniam masą do 2/3 wysokości. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 20 min. Foremki silikonowe mają to do siebie, że nie trzeba ich niczym smarować - bez najmniejszego problemu upieczone babeczki z nich wychodzą.
10. Po wyjęciu z piekarnika wyjmuję z foremek i zostawiam do wystygnięcia. I gotowe!

Jak zawsze - łasuchom proponuję dodać do babeczek więcej cukru. Moje nie są zbyt słodkie, nie lubię zbyt słodkich słodyczy :)


Wartości odżywcze w jednej babeczce (90 g):
Kalorie: 191
Węglowodany: 22 g
Tłuszcze: 8 g
Białka: 5 g


5 komentarzy:

  1. Ale smakowite :) muffinki uwielbiam, ale z gruszkami jeszcze nie jadłam :) przepis kradnę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się z Tobą Izunia...gruszki są na czasie i chyba już nie będą tańsze jak są teraz. Mufki...są bardzo fajne, prezentują się znakomicie, aż mi się zachciało. :(:P

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne muffinki, poproszę jedną do kawusi :-)

    OdpowiedzUsuń