niedziela, 20 października 2013

Otrębowe tosty

Dzisiaj szybki i prosty przepis na otrębowe tosty - z tego co pamiętam, zgodne z dietą Dukana.

Jednak jak widać na zdjęciu - dodatki już do tej diety nie pasują... Ale za to jak smakowicie tosty wyszły!
Całość przypomina mi trochę motyla :)


Liczba porcji: 4 tosty (trójkąciki)

SKŁADNIKI:
Tosty:
Jajko - 1 sztuka (65 g)
Otręby owsiane - 60 g
Serek Turek figura naturalny - 60 g
Proszek do pieczenia - szczypta 

Dodatki:
Dżem wiśniowy - 35 g
Masło orzechowe - 10 g
+ starta gorzka czekolada Wedla - pół kostki 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Jajko wbijam do miseczki, dokładnie roztrzepuję.
2. Dodaję serek i dokładnie mieszam, aż połączy się z jajkiem i nie będzie grudek.
3. Dodaję otręby, proszek do pieczenia i dokładnie mieszam.
4. Powstałą masę przekładam do opiekacza do tostów - do każdego trójkącika. Piekę ok. 8-10 min.
5. Gotowe tosty wyjmuję i przekładam na talerz. Smaruję lekko masłem orzechowym, na wierzchu rozsmarowuję dżem wiśniowy i posypuję startą czekoladą. Gotowe! W sam raz na drugie śniadanie na słodko :]

Wartości odżywcze w jednym toście (60 g):
Kalorie: 111
Białko: 6 g
Tłuszcze: 4 g
Węglowodany: 10 g


2 komentarze:

  1. O Izunia...widzę, że i Ty lubisz śmieciowe ( czytaj otrębowe) wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie! Zawsze się staram, żeby moje słodkości miały w sobie coś wartościowego, chyba żeby nie mieć wyrzutów sumienia, gdy je zjadam :P

      Usuń