środa, 3 września 2014

Muffinki pełnoziarniste z malinami i borówkami

Po dłuuugiej nieobecności wracam, mam nadzieję, że już na stałe :)
Na malinowych krzaczkach na moim podwórku owoców jest od groma, trzeba to wykorzystać - dlatego dzisiaj upiekłam muffinki z malinami i borówkami.
Babeczki są pełne owoców, dodatkowo - sycą na długo! W sam raz do popołudniowej kawy.
A dodatkowo robi je się bardzo szybko i nie wymagają żadnych wyszukanych składników, także obeszło się bez wędrówki do sklepu przed ich przygotowaniem.


Liczba porcji: 20 muffinek

Składniki:
Mąka pszenna pełnoziarnista - 300 g (2 szklanki)
Otręby owsiane - 140 g (1 szklanka)
Cukier trzcinowy - 150 g (3/4 szklanki)
Proszek do pieczenia - 10 g (2 łyżeczki)
Kakao - 30 g (3 łyżki)
Jajka - 195 g (3 sztuki)
Olej rzepakowy - 70 g
Mleko 2% - 300 g (1 szklanka)
Maliny - 310 g
Borówki - 200 g


Sposób przygotowania:
1. Wszystkie suche składniki wrzucam do miski i mieszam, następnie dodaję składniki mokre i dokładnie mieszam. 
2. Na koniec wrzucam owoce i delikatnie mieszam.
3. Gotową masę umieszczam w silikonowych foremkach do muffinek, mniej więcej do 3/4 wysokości.
4. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni Celsjusza, piekę babeczki przez 20 minut.
5. Po upieczeniu wyjmuję muffinki z piekarnika i odstawiam, gdy przestygną - wyjmuję z foremek. Gotowe!


Wartości odżywcze w jednej babeczce (85 g):
Kalorie: 175
Węglowodany: 23 g
Tłuszcze: 6 g
Białka: 6 g

1 komentarz: