piątek, 28 czerwca 2013

Śniadaniowa sałatka jajeczna z surimi


Liczba porcji: 2

Składniki:
Jajka na twardo - 2 szt. (100 g)
Paluszki surimi - 3 szt. (53 g)
Cebula - 1 mała sztuka (20 g)
Posiekany szczypiorek - 13 g
Ogórek - 1 szt. (75 g)
Papryka - 1/4 szt. (35 g)
Jogurt naturalny - 3 łyżki (85 g)
Majonez - 1 łyżeczka (15 g)
Sól ziołowa, pieprz, czosnek granulowany, sos sojowy do smaku.

Sposób przygotowania:
1. Jajka kroję w kostkę, paluszki surimi w plasterki, wrzucam do miski.
2. Cebulę kroję w drobną kostkę, obranego ogórka i paprykę - na kawałki podobnej wielkości, jak jajka i surimi. Dorzucam do miski.
3. Dodaję posiekany szczypiorek i doprawiam solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i sosem sojowym (kilka kropli) do smaku. Dokładnie mieszam.
4. Do całości dorzucam jogurt naturalny i łyżeczkę majonezu, dokładnie mieszam i gotowe! Sałatkę można jeść samą lub z jakimś pieczywem, ja jadłam z pieczywem chrupkim.

Wartości odżywcze w jednej porcji (200 g):
Kalorie: 203
Białko: 11 g
Tłuszcze: 14 g
Węglowodany: 10 g


2 komentarze:

  1. Proszę, proszę jaka uczta u Izuni...i to nie tylko dla podniebienia, ale i dla oczu. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O proszę, u Ciebie też króluje dziś surimi :) Kolejne niebanalne śniadanko - takie to ja lubię :)

    OdpowiedzUsuń