wtorek, 25 czerwca 2013

Placki okonomiyaki - z kapustą pekińską i szynką

W miniony weekend wraz z zuchami wyruszyliśmy na tajemniczą wyspę, by uratować Robinsona Crusoe. A na miejscu - uczyliśmy się, jak przetrwać poza domem. A jak wiadomo, trzeba jeść - dlatego na kuchni polowej wspólnie zrobiliśmy placki okonomiyaki.

Składniki:
Mąka pszenna 
Kapusta pekińska
Szynka 
Jajko 
Woda
Proszek do pieczenia 
Sól, pieprz do smaku
Ketchup - do polania gotowych placków
Olej do smażenia
Nie piszę ile wszystkiego trzeba - robiliśmy to na oko.

Sposób przygotowania:
1. Kapustę i kapustę kroimy w paski - zuchy zrobiły to za pomocą rączek, czyli wszystko porwały na mniejsze kawałki.

2. Do miski dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Jeśli całość będzie za gęsta - dodajemy wodę.

3. Do całości dodajemy kapustę pekińską i szynkę, dokładnie mieszamy.

4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z dwóch stron. Zdejmujemy i zjadamy z dodatkiem ketchupu.

Placki wyszło baaardzo smakowicie!

A do placków - proponujemy herbatkę:

Niestety ulewne deszcze uniemożliwiły nam pozostanie na noc na wyspie Robinsona - wyglądała ona tak:

Chociaż mieliśmy okazję podziwiać piękny zachód słońca

1 komentarz:

  1. Ale fajna wyprawa :) takich wypadów mi brakuje :) a na dworze to pewnie zuchom placki bardzo smakowały :)

    OdpowiedzUsuń