piątek, 18 października 2013

Domowy burger, czyli drugie wcielenie kotleta

Jak w nudnego kotleta mielonego tchnąć drugie życie?
W bardzo prosty sposób, czyli robiąc z niego burgera - smaczny, zdrowy i pożywny domowy fast food!


Liczba porcji: 1

Składniki:
Bułka fitness - 1 sztuka (80 g)
Kotlet mielony - 2 plastry (40 g)
Cebula - 2 plastry (8 g)
Pesto siciliano - 1 łyżeczka (20 g)
Szczypiorek - 1 łyżeczka
Pomidor - 2 plastry (30 g)
Ser pleśniowy Złocisty Lazur - 2 plastry (12 g)
Oliwki - 3 sztuki przekrojone na pół (9 g)
Papryka czerwona - 3 paski (10 g)
Ogórek kiszony - 3 plastry (20 g)
Musztarda - 1 łyżeczka (6 g)

Sposób przygotowania:
1. Bułkę przekrajam na pół, od wewnętrznej strony smaruję pesto. Wkładam na grilla i grilluję, aż pieczywo się zarumieni i będzie chrupiące.
2. Kotleta kroję na plastry i wkładam na grilla, na którym go podgrzewam.
3. Na jedną połówkę bułki od razu po zdjęciu z grilla kładę ser pleśniowy, następnie podgrzanego kotleta.
4. Drugą połówkę bułki smaruję musztardą.
5. Na połówce bułki z kotletem układam pozostałe składniki, przykrywam drugą częścią bułki. Gotowe!



3 komentarze:

  1. I proszę...jaka wypasiona buła z całą masą dodatków. :)
    A teraz idę Iza dodać sobie Ciebie do listy..żeby Cię nie szukać. :)

    OdpowiedzUsuń