wtorek, 15 października 2013

Koktajl bananowo-kawowy

Szybki i pobudzający deser, ciekawa alternatywa dla "małej czarnej" - smak poznany podczas tegorocznych wakacji, w domowej odsłonie.
Robiłam go już w kilku wersjach, tutaj jedna z nich - z orzeźwiającą nutką mięty.


 Liczba porcji: 1

Składniki:
Banan - 1 sztuka (115 g)
Mleko 2% - pół szklanki (130 g)
Kawa rozpuszczalna - 1 łyżeczka (ja używam Jacobs Millicano)
Mięta - 3 listki + dekoracja
Godzka czekolada - do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Do blendera wrzucam banana, kawę, mleko i miętę. Dokładnie miksuję.
2. Przelewam do szklanki, na wierzch ścieram trochę gorzkiej czekolady i dekoruję miętą. Gotowe!
Latem, żeby koktajl był bardziej orzeźwiający, banana (obranego!) najpierw wkładam do zamrażarki i schładzam.


Wartości odżywcze w jednej porcji (245 g):
Kalorie: 167
Białko: 5,5 g
Tłuszcze: 3 g
Węglowodany: 29 g

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam banany i kawę... jestem ciekawa jak smakują połączone ze sobą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie, tak jak Agata...lubię oba składniki, a więc dwa w jednym też pewnie będzie mi smakować. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O jakie smakowite :) a jak pobudzające to dla mnie :) jakoś ostatnio słabo jestem pobudzona :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkie moje ulubione składniki zawarte w jednym naczyńku :)
    Chętnie wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam! Pierwszy raz spróbowałam w klimatycznej kawiarence podczas tegorocznych wakacji - i byłam zachwycona połączeniem smaków banana i kawy!
    Nie wiem dokładnie, co w tamtym koktajlu było, ale kombinuję po swojemu, wychodzi bardzo smacznie :P

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię takie koktajle, pycha

    OdpowiedzUsuń