czwartek, 24 października 2013

Roladki z grillowanego bakłażana

Co zrobić z bakłażana? Proponuję grillowane roladki z kurczakiem.

Smażony bakłażan chłonie bardzo dużo tłuszczu, dlatego skorzystałam z grilla, by przygotować go bez oleju. I udało się! Lekko, smacznie, kolorowo!



Liczba porcji: 4 (po 2 roladki)

SKŁADNIKI:
Bakłażan - 1 sztuka (455 g)
Pierś z kurczaka - 1 połówka (180 g)
Pomidor - 8 plastrów (110 g)
Papryka - 8 pasków (100 g)
Ser pleśniowy błękitny lazur - 8 cienkich plasterków (35 g)
Pesto aglio olio peperoncino - 20 g
Bazylia - 8 listków
Pieczarki - 3 średnie sztuki (70 g)
Ulubione przyprawy i zioła* do przyprawienia kurczaka
Olej - łyżeczka (5 g) 

* ja tutaj użyłam na wypróbowanie gotowca Knorra. Szału nie ma, lepiej samemu dobrać ulubione zioła i przyprawy.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Bakłażana kroję na ok. 1-1,5 cm plastry. U mnie wyszło ich 8. Posypuję je solą z obu stron i odstawiam, by bakłażan puścić sok. Gdy już się go pozbędzie - wycieram plastry bakłażana papierowym ręcznikiem.
2. Olej mieszam z przyprawami i ziołami. Pierś z kurczaka rozbijam dosyć cienko i nacieram przyprawami. Grilluję kilka minut, uważając, by nie przesuszyć mięsa. Gdy już będzie gotowa - kroję na 8 kawałków.
3. Pieczarki kroję na dosyć grube plastry, delikatnie solę i grilluję - aż zmiękną, jednak nie będą całkowicie miękkie.
4. Plastry bakłażana, tak jak pieczatki, grilluję, aż będzą miękkie, jednak nie za bardzo - muszą zachować trochę elastyczności.
5. Jeszcze ciepłe plastry bakłażana smaruję delikatnie pesto i układam na ich środku pozostałe składniki - ser pleśniowy, kurczaka, pomidora, pieczarkę, paprykę i liść bazyli. Zawijam i przekłuwam wykałaczką, by roladki się nie rozpadły. I gotowe!


Roladki w sam raz nadają się na obiad lub kolację - ja jako danie obiadowe zjadłam je z kuskusem i sałatą.
Przed podaniem można je jeszcze troszeczkę podgrzać, jeśli mają być daniem na ciepło - w mikrofali lub na grillu elektrycznym. Ale na zimno też są dobre!


Wartości odżywcze w jednej porcji  (245 g):
Kalorie: 135
Białko: 15 g
Tłuszcze: 5 g
Węglowodany: 7 g

2 komentarze: