czwartek, 4 września 2014

Ciabatta z grillowanymi pieczarkami i sałatką z pomidorów


Wrześniowe, jeszcze letnie słońce dzisiaj daje o sobie znać od samego rana - co po prostu uwielbiam! Od razu nastraja mnie na cały dzień bardzo optymistycznie. I znajdując w chlebaku przysuszoną ciabatkę z oliwkami przyszedł mi pomysł na proste, kolorowe śniadanie, które dało zdecydowany zastrzyk pozytywnej energii! :) 


Liczba porcji: 2

Składniki:
Ciabatta z oliwkami - 70 g (1 sztuka)
Pomidor - 200 g (dałam po jednym niedużym malinowym i pomarańczowym)
Olej z bazylią - 3 g (kilka kropli)
Ocet balsamiczny - 2 g (kilka kropli)
Bazylia - 3 g (kilka listków bazylii zielonej i czerwonej)
Pieczarka - 60 g (1 sztuka)
Ser żółty edamski - 35 g (dwa plasterki)
Ajvar ostry - 35 g
Pieprz, sól do smaku


Sposób przygotowania:
1. Przygotowuję sałatkę z pomidorów: pomidory kroję w drobną kostkę i wrzucam do miseczki. Dodaję posiekaną bazylię, kilka kropli oleju i octu balsamicznego oraz pieprz do smaku (można dodać oczywiście soli, chociaż ja tego nie zrobiłam).
2. Pieczarkę kroję na ok. 0,5 cm plastry. Kładę na kilka minut na grilla elektrycznego - aż się delikatnie przypieką. Delikatnie je solę.
3. Ciabattę przekrawam na pół, obie połówki kładę na grilla na kilka minut - aż będą delikatnie chrupiące.
4. Przypieczone połówki ciabatty smaruję z jednej strony ajvarem, na to kładę plaster sera żółtego i pieczarki. Kładę jeszcze na chwilę na grilla i przypiekam z obu stron.
5. Ciabatty układam na talerzu i na wierzch kładę sałatkę z pomidorów.
I gotowe! Zjadam, póki ciepłe :)


Wartości odżywcze w jednej kanapce (205 g):
Kalorie: 201
Białko: 8,5 g
Tłuszcze: 9 g
Węglowodany: 22 g

1 komentarz: