poniedziałek, 28 października 2013

Bułeczki ze szpinakiem i fetą

 To, co uwielbiam - czyli szpinak. Dzisiaj w formie bułeczek ze szpinakowym nadzieniem.

Liczba porcji: 10

SKŁADNIKI
Ciasto:
Mąka pszenna pełnoziarnista Lubella - 460 g
Otręby pszenne - 50 g
Letnia woda - 1/2 szklanki
Cukier - płaska łyżeczka (5 g)
Drożdże suche - 2 saszetki (ok. 15 g)
Olej - 2 łyżki
Jajka - 2 sztuki (100 g)
Sól ziołowa - łyżeczka
Przyprawa do potraw włoskich - 2 łyżeczki
Suszone bazylia i oregano - po 1 łyżeczce

Farsz:
Mrożony szpinak - 1 opakowanie (450 g)
Ser feta - 140 g
Czosnek - 5 dużych ząbków (30 g)
Olej* - 1 łyżka (5 g)
Sól, pieprz do smaku
* użyłam oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią, ale oczywiście nie jest to konieczne.

Dodatki:
Roztrzepane jajko
Suszona bazylia
Pestki słonecznika

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. W miseczce drożdże i cukier zalewam letnią wodą, mieszam i odstawiam na kilka minut.
2. Wszystkie suche składniki mieszam razem w misce. Dodaję drożdże, jajka i olej i zagniatam ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia.
3. Na patelni rozmrażam szpinak i go odparowuję.
4. Czosnek drobno siekam i podsmażam na patelni z dodatkiem oleju.
5. Do szpinaku dodaję czosnek i rozdrobnioną fetę. Smażę na małym ogniu ciągle mieszając, aż feta się rozpuści i połączy ze szpinakiem. Doprawiam pieprzem i ewentualnie solą (ja tego już nie robiłam, feta nadała całości wystarczająco słony smak) i odstawiam do przestygnięcia.
6. Wyrośniętę ciasto dzielę na dziesięć równych kawałków. Każdy rozwałkowuję na dosyć płaski placek. Kładę ok. łyżki farszu, zlepiam i formuję podłużną bułeczkę (zlepiałam tak jak pierogi) i odkładam na bok.
7. Gotowe bułeczki smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję suszona bazylią oraz pestkami słonecznika. Delikatnie dociskam.
8. Bułeczki piekę ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu wyjmuję z piekarnika, układam na kratce i zostawiam do wystygnięcia. Gotowe!


Wartości odżywcze w jednej bułeczce (140 g):
Kalorie: 262
Węglowodany: 36 g
Tłuszcze: 6 g
Białka: 12 g


3 komentarze:

  1. Wyglądają świetnie, bardzo smacznie, mam wrażenie ze czuję ich zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I mam problem, wyglądają apetycznie, zachęcająco tylko ten szpinak mnie odstrasza:P

    OdpowiedzUsuń