wtorek, 11 czerwca 2013

Placuszki ananasowo-otrębowe

Dzisiejsze śniadanie było bardzo "na słodko", chociaż bez dodatku cukru - do głowy przyszły mi proste placuszki ananasowe. 
Polecam, bo pracy przy ich przygotowaniu jest bardzo niewiele, a w smaku są bardzo dobre - w sam raz, gdy mam ochotę na słodkie śniadanie, ale w innej postaci, niż owsianka.


Liczba porcji: 1 (2 placuszki)

Składniki:
Świeży ananas - 135 g (gruby plaster, bez skórki i twardego środka)
Otręby owsiane - 35 g
Mąka żytnia typ 720 - 1 łyżka (10 g)
Proszek do pieczenia - szczypta
Jogurt naturalny - 2 łyżki (20 g)
Dżem wiśniowy - 2 łyżeczki (20 g)
Listki mięty do dekoracji
+ olej do spryskania patelni

Sposób przygotowania:
1. Ananasa miksuję na gładką masę. Przekładam do miski.
2. Do ananasa dodaję otręby, mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszam.
3. Powstaje masa o standardowej plackowej konsystencji. Jeśli jednak okazałaby się za rzadka - dodałabym jeszcze odrobinę mąki.
4. Rozgrzewam patenię, spryskuję olejem. Czekam aż się nagrzeje i rozsmarowuję go papierowym ręcznikiem.
5. Łyżką wykładam masę na patelnię, formując dwa placki. Smażę na małym ogniu i pod przykryciem po kilka minut z każdej strony.
6. Usmażone placki wykładam na talerze, na każdy wykładam łyżkę jogurtu, łyżeczkę dżemu i listek mięty (gdybym miała - dałabym również posiekane orzechy). Gotowe!


Wartości odżywcze w jednej porcji (230 g):
Kalorie: 285
Białko: 8,5 g
Tłuszcze: 3 g
Węglowodany: 56 g


2 komentarze: