piątek, 19 kwietnia 2013

Lekki makaron razowy z ogórkiem i rybą wędzoną

Makaron w wersji z wędzoną rybą - w sam raz nadaje się na sycącą sałatkę! Polecam na zimno.


Ilość porcji: 1

Składniki:
Makaron razowy świderki - 30 g
Łosoś wędzony - 20 g
Makrela wędzona - 20 g
Ogórek małosolny - 1 średnia szt. (40 g)
Cebula - 15 g
Szczypiorek - 15 g
Posiekany koperek - 1 łyżka (5 g)
Ocet balsamiczny -  pół łyżeczki (3 g)
Pieprz czosnkowy do smaku

Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować al dente według wskazówek na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.
2. Ogórka, cebulę i szczypiorek bardzo drobno pokroić.
3. Łososia i makrelę rozdrobnić, wrzucić do naczynia. Dodać do niego pokrojone warzywa, koperek, szczypiorek i makaron, dokładnie wymieszać.
4. Doprawić pieprzem czosnkowym i kilkoma kroplami octu balsamicznego i innymi ulubionymi przyprawami. Soli już nie dodaję - wędzone ryby nadają całości wystarczająco słonego smaku.

Wartości odżywcze w jednej porcji (150 g):
Kalorie: 195
Węglowodany: 22 g
Tłuszcze: 6 g
Białka: 13 g


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz