piątek, 19 kwietnia 2013

Muffiny z serem pleśniowym, kabanosem i warzywami

Muffiny dosyć intensywne i wyraziste w smaku, za sprawą sera pleśniowego i kabanosa - mi smakują trochę jak... pizza!



Liczba porcji: 6 babeczek

Składniki:

Ciasto:
Mąka pełnoziarnista - 135 g
Otręby żytnie - 15 g
Olej - 3 łyżki (ok. 20 g)
Maślanka naturalna -150 g
Jajo kurze - 1 szt
Suszony tymianek - łyżeczka
Suszona bazylia - łyżeczkaSól ziołowa
Pieprz czosnkowy
Proszek do pieczenia - łyżeczka

Dodatki:
Ser pleśniowy Błękitny Lazur - 2 plastry (50 g)
Papryka - 45 g
Cebula - 40 g
Kabanos wieprzowy - 1 szt (20 g)
Kapary - 2 łyżeczki (20 g)

1. W misce mieszamy wszystkie suche składniki na ciasto, czyli mąkę, otręby, proszek do pieczenia, tymianek, bazylię, sól i pieprz - ja jak zazwyczaj użyłam pieprzu czosnkowego. 
2. W drugim naczyniu dokładnie mieszamy ze sobą jajko, olej i maślankę - polecam użyć do tego trzepaczki, po czym dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy. 
3. Dodatki kroimy na mniejsze kawałki - kabanosa na nieduże plasterki, ser pleśniowy i paprykę w małą kostkę, cebulę siekamy, kaparów kroić nie trzeba. 
4. Wszystkie dodatki dorzucamy do masy i dokładnie mieszamy. Jeśli masa będzie za gęsta - można ją rozcieńczyć odrobiną wody lub maślanki.
5. Nakładamy do foremek muffinkowych do 3/4 wysokości i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 minut.
6. Po wyjęciu  z piekarnika zostawić do przestygnięcia i wyjąć z foremek. Można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno - smacznego!

Foremki: używam silikonowych, pojedynczych foremek - ale również można używać do babeczek blach z muffinowymi otworami. Moich foremek nie muszę niczym smarować, a babeczki same z nich wyskakują, więc polecam - kupiłam je w Ikei, opakowanie 6 szt. kosztowało ok. 8 zł.

Do ciasta polecam dodać suszone zioła - w przepisie dałam bazylię i tymianek, ale warto też dać oregano czy mieszankę ziół prowansalskich - nadają całości włoskiego smaku.

Bazylię w zeszłym roku wyhodowałam i ususzyłam, przechowuję w słoiczku - ma dużo intensywniejszy aromat, niż ta kupowana w sklepie w saszetkach.


Wartości odżywcze w jednej babeczce (95 g):
Kalorie: 190
Węglowodany: 18 g
Tłuszcze: 10 g
Białka: 9 g

1 komentarz:

  1. Ale fajne!!! Bardzo apetycznie wyglądają, będę musiała takie w domu wypróbować :) Super przepis!

    OdpowiedzUsuń