czwartek, 18 kwietnia 2013

Wytrawne placuszki otrębowe

Z serem pleśniowym, oliwkami, kaparami i papryką. 
Idealne na śniadanie - sycą na długo.


Liczba porcji: 2 

Składniki:
Jajko - 1 szt. (65 g)
Otręby owsiane - 3 łyżki (20 g)
Mąka pszenna pełnoziarnista - łyżka (15 g)
Ser Lazur Błękitny - 1 plaster (20 g)
Cebula - 20 g
Papryka - 20 g
Kapary - 1 łyżeczka (5 g)
Oliwki - kilka sztuk (10 g)
Proszek do pieczenia - szczypta

Sposób przygotowania:

1. W miseczce roztrzepać jajko. 
2. Warzywa rozdrobnić - paprykę drobno pokroić, cebulę posiekać, oliwki pokroić na plasterki, kapary posiekać (niekoniecznie).
3. Ser pleśniowy pokroić w drobną kostkę.
4. Wszystkie składniki dodać do roztrzepanego jajka i dokładnie wymieszać. 
5. Doprawić do smaku pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami lub ziołami - uwaga! Solić już nie trzeba, ponieważ ser, kapary i oliwki nadają potrawie wystarczająco słony smak.
6. Rozgrzać teflonową patelnię i wyłożyć na nią masę, formując dwa placki. Smażyć na małym ogniu i pod przykryciem po 3-4 minuty z każdej strony.

I gotowe! Najsmaczniejsze są gorące, od razu z patelni - gdy ser jest jeszcze rozgrzany i rozpuszczony. Smacznego!

Mała wskazówka do smażenia: czasami nawet do teflonowej patelni placki czy omlety przywierają i trudno je odwrócić tak, by się nie rozpadły. Ja mam na to prosty sposób - na patelnię wylewam dosłownie kroplę oleju i gdy już się rozgrzeje - papierowym ręcznikiem rozsmarowuję po całej patelni. Tłuszczu na niej praktycznie nic nie zostaje, ale nic nie przywiera.

Wartości odżywcze w jednym placku (90 g):
Kalorie: 160
Białko: 9 g
Tłuszcze: 8 g
Węglowodany: 11 g

1 komentarz: