czwartek, 18 kwietnia 2013

Kolorowy jogurt z owocami i orzechami

Jogurt nie musi być nudny - to wiemy! Dzisiaj proponuję z musami owocowymi i orzechami


Ilość porcji:

Składniki

Zielony mus:
Kiwi - 2 szt. (140 g)
Jabłko - 1 mała sztuka (70 g)
Liście świeżej mięty - 4-5 szt.

Pomarańczowy mus:
Jabłko - 1 średnia sztuka (100 g)
Pomarańcza - 1 szt. (180 g)

Pozostałe składniki:
Jogurt naturalny - 1 op. (210 g) - proponuję wybrać jogurt bardziej gęsty
Mieszanka orzechów - garstka (15 g)

Sposób przygotowania:

1. Robimy zielony mus - obrane kiwi, jabłko z usuniętym ogryzkiem i listki mięty miksujemy w blenderze.
2. Pomarańczowy mus - w blenderze miksujemy obraną pomarańczę i jabłko bez pestek.
3. W dwóch pucharkach układamy warstwowo: dwie łyżki jogurtu, zielony mus, dwie łyżki jogurtu, pomarańczowy mus, posiekane orzechy i listek mięty.
4.Po przygotowaniu proponuję wstawić do lodówki, schłodzony deser jest jeszcze smaczniejszy i jest orzeźwiający.

Smacznego!

Wartości odżywcze w jednej porcji (320 g):
Kalorie: 209
Białko: 7 g
Tłuszcze: 6 g
Węglowodany: 34 g

1 komentarz:

  1. Jakie cudo, jak tak na niego patrzę to żałuję, że nie mogę jeść owoców, ale sobie to odbiję :)

    OdpowiedzUsuń