czwartek, 18 kwietnia 2013

Muffiny razowe z kurczakiem i warzywami

A dokładniej - z oliwkami, kaparami i papryką. Jak dla mnie - bomba!



Ilość porcji: 6 muffinów 

Składniki:

Ciasto:
Mąka pełnoziarnista - 135 g
Otręby żytnie - 15 g
Olej - 3 łyżki (ok. 20 g)
Maślanka naturalna - 150 g
Jajo kurze
Suszony tymianek - łyżeczka
Sól ziołowa
Pieprz czosnkowy
Proszek do pieczenia - łyżeczka

Polecam olej Kujawski z czosnkiem i bazylią - dobrze się z całością komponuje, nadając wyjątkowy smak!

Dodatki:
Pierś z kurczaka - 170 g
Oliwki - 50 g
Kapary - 25 g
Papryka czerwona - 30 g

Sposób przygotowania:
1. Na początek należy pokroić drobno kurczaka i na patelni teflonowej podsmażyć/poddusić go  z ulubionymi przyprawami - ja użyłam przyprawy Kotanyi "pesto z pomidorami i bazylią", soli ziołowej i pieprzu czosnkowego. Można dodać do tego trochę oleju, ale to nie jest konieczne - na początku podlałam kurczaka delikatnie wodą, która szybko odparowała. Po usmażeniu zestawić z palnika do ostygnięcia.
2. W misce należy wymieszać wszystkie suche składniki na ciasto, czyli mąkę, otręby, proszek do pieczenia, tymianek, sól i pieprz (można dodać również inne ulubione przyprawy lub zioła).
3. W drugim naczyniu rozbełtać dokładnie jajko, maślankę i olej, dodać do suchych składników. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
4. Warzywa pokroić na mniejsze kawałki - oliwki na połówki, paprykę w drobną kosteczkę. Kaparów już kroić nie trzeba. Wszystko dodajemy do przygotowanej masy, dorzucamy do niej również kurczaka i dokładnie mieszamy.
5. Masa powinna być gęsta, ale płynna - tak, by bez problemu udało się ją nałożyć do foremek. Jeśli jednak okaże się za gęsta - trzeba dolać odrobinę wody, a jeśli za rzadko - można dorzucić odrobinę mąki, otrębów czy po prostu innych składników.
6. Masę przekładamy do foremek do muffinów - ja używam silikonowych, ale oczywiście blaszka też się nada. Zaletą moich foremek jest to, że nie trzeba ich niczym od środka smarować, a po upieczeniu - babeczki wręcz same z nich wyskakują.
7. Piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni Celsjusza, babeczki pieczemy ok. 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy by odrobinę przestygły i wyjmujemy z foremek.

Można je jeść zarówno na ciepło jak i na zimno - mi smakują bardzo i tak, i tak.

Smacznego!

Wartości odżywcze w jednej babeczce (115 g):
Kalorie: 181
Węglowodany: 18 g
Tłuszcze: 7 g
Białka: 12 g

1 komentarz: