niedziela, 21 kwietnia 2013

Wafle ryżowe z zielonym twarożkiem

Lekkie, mało kaloryczne i wiosenne kanapki - w sam raz na przekąskę lub kolację!



Liczba porcji: 5

Składniki:
Twarożek domowy Piątnicy - 160 g
Ogórek małosolny - 1 szt., (60 g)
Pokrojony szczypiorek - 2 łyżeczki (12 g)
Posiekany koperek - łyżeczka (5 g)
Wafle ryżowe cienkie - 5 szt. (50 g)
Łosoś wędzony - 25 g
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Ogórka pokroić w drobną kosteczkę.
2. Do naczynia wrzucić twarożek, pokrojonego ogórka, szczypiorek i koperek. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami (u mnie - sól ziołowa i pieprze czosnkowy).
3. Zielony twarożek wyłożyć na wafle ryżowe, na wierzchpołożyć po kawałku rozdrobnionego wędzonego łososia, można udekorować świeżymi ziołami.


Twarożek oczywiście można zjeść ze zwykłym chlebem, użyć do niego innego twarożku - w przepisach używam tego, co akurat mam pod ręką lub na co mam w danej chwili ochotę!

Wartości odżywcze w jednej kanapce (65 g):
Kalorie: 75
Białko: 6 g
Tłuszcze: 2 g
Węglowodany: 10 g


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz