czwartek, 18 kwietnia 2013

Lekka razowa tarta szpinakowa

Tarta szpinakowa w zdrowszej wersji - bez dodatku masła, z pełnoziarnistą mąką. Pycha! Przepis na formę do tarty o średnicy 32 cm.


Liczba porcji: 8

Składniki:

Spód tarty:
Mąka pszenna typ 2000 - 2 szklanki (200 g)
Mąka pszenna pełnoziarnista - 120 g
Jajko - 2 szt. (120 g)
Ser twarogowy chudy - 170 g
Olej rzepakowy - 35 g
Tymianek suszony - 1 łyżeczka (6 g)
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
Sól ziołowa - pół łyżeczki (3 g)

Farsz szpinakowy:
Szpinak mrożony - 600 g
Ser twarogowy chudy - 170 g
Ser feta - 180 g
Czosnek - 30 g
Cebula - 90 g
Jajko - 2 szt. (120 g)
Olej - pół łyżeczki (3 g)

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na spód tarty połączyć i zagnieść. Jeśli ciasto będzie bardzo klejące - podsypać mąką, jednak nie dodawać jej za dużo - ciasto nie może być elastyczne, powinno mieć konsystencję kruchego ciasta. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
2. Szpinak rozmrozić na patelni i odparować.
3. Cebulę i czosnek zeszklić na patelni na odrobinie oleju i dodać do szpinaku - można dodać od razu do szpinaku i z nim dusić, ale wydaje mi się, że w ten sposób wydobywa się z nich więcej smaku, więc- jest smaczniej!
4. Wszystko razem przez chwilę dusić i doprawić do smaku - solą, pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami (ja dodałam sól ziołową, pieprz czosnkowy i kilka kropli soku z cytryny - ale ostatni składnik odradzam osobom, które nie przepadają za kwaskowym smakiem!).
5. Jajka, fetę i chudy twaróg utrzeć razem - można to zrobić mikserem (wtedy masa będzie gładka), można też to zrobić łyżką (masa nie będzie jednolita, ale moim zdaniem tak jest smaczniej). Proporcje fety i twarogu można zmienić według własnych upodobań.
6. Do masy serowej dodać przestygnięty szpinak. Wszystko razem dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
7.Przygotować formę do tarty - można ją wyłożyć papierem, lub delikatnie natłuścić (ja psiknęłam dwa razy olejem w spray'u i rozsmarowałam dokładnie ręcznikiem papierowym, tarta nie przywarła).
8. Formę wyłożyć równomiernie ciastem - ciasto należy rwać po kawałku i przyklejać do formy, rozgniatając palcami. Jeśli będzie przyklejać się do rąk - wystarczy je zwilżyć wodą.
9. Na ciasto wyłożyć farsz szpinakowy, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut. Po upieczeniu tartę wyjąć z piekarnika i zostawić ją do przestygnięcia - wtedy dopiero wyjąć z formy i pokroić.


Gotowe! Tartę można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło (wystarczy podgrzać w mikrofali lub piekarniku). 
Tartę można jeść samą lub np. z dodatkiem sałaty z sosem winegret. Smacznego!

Wartości odżywcze w porcji (240 g):
Kalorie: 360
Białko: 23 g
Tłuszcze: 17 g
Węglowodany: 33 g

2 komentarze: