czwartek, 18 kwietnia 2013

Razowe tagliatelle ze szpinakiem i fetą

Kolejna moja propozycja łącząca w sobie moje ulubione produkty - czyli szpinak, makaron i... czosnek!


Liczba porcji: 2

Składniki:
Szpinak mrożony - 240 g
Cebula - 60 g
Czosnek - 2 ząbki (15 g)
Ser feta - 90 g
Makaron razowy tagliatelle - 80 g
Olej rzepakowy - pół łyżeczki (3 g)
Pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Czosnek i cebulę drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju.
2. Szpinak rozmrozić i odparować na patelni.
3. Makaron ugotować al dente według zaleceń na opakowaniu.
4. Do szpinaku dodać rozdrobnioną fetę oraz zeszklone cebulę i czosnek. Dusić i mieszać, aż feta się roztopi i połączy ze szpinakiem.
5. Doprawić do smaku pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami (ja daję odrobinę soku z cytryny i dodaję trochę natki pietruszki lub koperku - co akurat mam pod ręką). Solić nie trzeba, ponieważ feta jest już wystarczająco słona!
6. Do masy szpinakowej dodać makaron, dokładnie wymieszać i dusić razem jeszcze przez kilka minut, tak by makaron wchłonął smaki.

Gotowe! Proste, szybkie i - przede wszystkim - smaczne!

Wartości odżywcze w porcji (250 g):
Kalorie: 286
Białko: 17 g
Tłuszcze: 10 g
Węglowodany: 34 g

1 komentarz: