czwartek, 18 kwietnia 2013

Placuszki szpinakowo-łososiowe

Uwielbiam szpinak.
I uwielbiam również wędzonego łososia.
A w połączeniu - istne niebo w gębie! Polecam na zielone, zdrowe i sycące śniadanie.



Liczba porcji: 6 placków

Składniki:
Jajka - 2 szt. (120 g)
Szpinak mrożony - 210 g
Łosoś wędzony - 40 g
Otręby owsiane - 30 g
Mąka pszenna pełnoziarnista - 2 łyżki (25 g)
Cebula - 35 g
Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Papryka - 15 g
Posiekana natka pietruszki - łyżka (5 g)
Proszek do pieczenia - szczypta
Olej rzepakowy - pół łyżeczki (2 g)

Sposób przygotowania:
1. Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody (ja go po prostu wieczorem wyjęłam z zamrażarki i zostawiłam na noc, by się rozmroził, rano wycisnęłam z niego nadmiar wody. Ale równie dobrze można rozmrozić go na patelni i odparować).
2. Cebulę, czosnek i paprykę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Zostawić do przestygnięcia.
3. W misce rozbełtać jajka, dodać do nich rozdrobnionego łososia i wszystkie pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami i ziołami. Ja soli już nie dodaję, ponieważ łosoś całości nadaje wystarczająco słony smak.
4. Masa powinna być na tyle gęsta, by bez problemu formować z niej placki - tak, by się nie rozpływały na patelni. Jeśli masa będzie za rzadka - dodać odrobinę mąki.
5. Na rozgrzanej patelni wykładać po łyżce masy i formować małe placki. Smażyć na małym ogniu i pod przykryciem z każdej strony po 3-4 minuty.

Gotowe! Placki można jeść i na ciepło, i na zimno. Smaczne są same, jak również z dodatkami - ja uwielbiam z musztardą lub mocnym, aromatycznym chrzanem. Smacznego!

Wartości odżywcze w jednym placku (85 g):
Kalorie: 85
Białko: 7 g
Tłuszcze: 4 g
Węglowodany: 8 g

1 komentarz: