sobota, 4 maja 2013

Mini wafelki ryżowe z twarożkiem bananowo-orzechowym i kiwi

Cynamonowo-jabłkowe wafelki ryżowe sprawdzą się doskonale jako drugie śniadanie. Ale nie tylko - myślę, że będą idealne jako słodka przekąska podczas wiosennego czy letniego przyjęcia!


Liczba porcji: 10

Składniki:
Mini Rice Cakes cinnamon & apple flavour - 10 sztuk (25 g)
Banan - 1 sztuka (100 g)
Kiwi - 1 mała sztuka (45 g)
Serek Turek figura - 50 g
Orzechy włoskie - 10 g
Listki mięty - ok. 4-5 sztuk


Sposób przygotowania:
1. W miseczce rozgniatam widelcem banana. Dokładam serek i dokładni mieszam.
2. Orzechy i miętę drobno siekam, dorzucam do twarożku i mieszam.
3. Kiwi obieram, kroję na ćwiartki, a ćwiartki - na plasterki.
4. Wykładam twarożek na wafle ryżowe, dekoruję plasterkami kiwi i gotowe!


Oczywiście użyć można zwykłych wafli ryżowych. Albo pieczywa chrupkiego. Albo zwykłego pieczywa - to już zależy od upodobań. Ja uwielbiam te wafelki, bo są wielkości jednego kęsa i - przede wszystkim - są smaczne, uwielbiam ich jabłkowo-cynamonowy smak!

Twarożek i wafle tworzą bardzo słodką całość - kwaskowate kiwi doskonale tę słodycz równoważy.

Wartości odżywcze w jednej porcji (25 g):
Kalorie: 32
Białko: 1 g
Tłuszcze: 1 g
Węglowodany: 6 g

2 komentarze: