czwartek, 2 maja 2013

Naleśniki szpinakowe z ogórkowym twarożkiem i papryką

Przedwczoraj był przepis na same naleśniki, a dzisiaj - propozycja ich podania.

Naleśniki w lekkiej wersji. Zjadłam je na drugie śniadanie, chociaż był to trochę większy posiłek, niż zazwyczaj zjadam w okolicach południa, ponieważ byłam po prawie godzinnych, intensywnych marszobiegach - potrzebowałam trochę więcej energii. 

Dwa naleśniki zdecydowanie wystarczyły, bym się porządnie najadła!



Liczba porcji: 5 naleśników

Składniki:
Naleśniki z tego przepisu - 5 sztuk
Serek Turek figura - 200 g
Posiekany szczypior - 3 łyżki (15 g) + kilka długich szczypiorków do dekoracji
Posiekany koperek - 1 łyżka (5 g)
Ogórek małosolny - 1 sztuka (75 g)
Sól ziołowa, pieprz do smaku


Sposób przygotowania:
1. Ogórka kroję w bardzo drobną kostkę.
2. Do naczynia wrzucam serek, ogórka, szczypiorek i koperek. Mieszam dokładnie i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
3. Paprykę kroję w bardzo drobne paski.
4. Na połówkę naleśnika wykładam dużą łyżkę twarożku i rozsmarowuję. Na całej długości naleśnika rozkładam paprykę.
5. Zwijam naleśnika w rulon, przewiązuję szczypiorkiem i... gotowe!

Smacznego!
Z tymi naleśnikami na pewno będę jeszcze kombinować - jak tylko wymyślę do nich jakiś ciekawy farsz i go zrealizuję - od razu dam znać!


Wartości odżywcze w jednym naleśniku (160 g):
Kalorie: 120
Białko: 7 g
Tłuszcze: 3 g
Węglowodany: 14 g


1 komentarz:

  1. Pięknie wyglądają. Szpinak i twarożek pasują ze sobą. Prosty i smaczny przepis.

    OdpowiedzUsuń