czwartek, 30 maja 2013

Razowa tarta jabłkowa

Uff, chwila wytchnienia po trzydniowej wycieczce, więc mogę dodać kolejny przepis! 
Tym razem - tarta jabłkowa na razowym, trochę odchudzonym spodzie.

Przepis już od pewnego czasu czeka na publikację - tartę zrobiłam już około miesiąca temu. Polecam ją przede wszystkim wielbicielom jabłkowych wypieków i osobom, które nie lubią zbyt słodkich ciast.


Liczba porcji: 8 dużych kawałków (przepis na formę o średnicy 32 cm)

Składniki:
Spód tarty:
Mąka pełnoziarnista - 140 g
Mąka pszenna typ 2000 - 150 g
Otręby - 30 g
Jajka - 2 sztuki (130 g)
Serek twarogowy chudy Emilki - 170 g
Cukier trzcinowy - 70 g
Olej - 6 łyżek (30 g)
Proszek do pieczenia - łyżeczka (6 g)

Jabłka:
Kwaskowe jabłka - 4 duże sztuki (840 g)
Cynamon - pół łyżeczki
Goździki - 4 sztuki

Sposób przygotowania:
1. Ze wszystkich składników na spód zagniatam ciasto. Jeśli będzie zbyt mokre - dodaję trochę mąki. Wkładam do lodówki na ok. 30 minut.
2. Połowę jabłek kroję w kostkę i wrzucam do garnka. Dodaję trochę wody, by się nie przypaliły, cynamon, goździki i gotuję, aż będą bardzo miękkie. Można dodać cukier lub miód, ale ja tego nie robię, bo jabłka same w sobie są dla mnie wystarczająco słodkie. Po ugotowaniu pozostawiam do ostygnięcia.
3. Pozostałe jabłka kroję w ćwiartki, a ćwiartki - w plasterki.
4. Formę do tarty spryskuję olejem i rozsmarowuję ręcznikiem papierowym. Całą formę wyklejam przygotowanym wcześniej ciastem.
5. Na wierzch wykładam gotowane jabłka, wyjmuję z nich goździki. Na masę jabłkową wykładam plasterki jabłek - układam je dookoła, zaczynając od zewnątrz tarty.
6. Tartę wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40 minut.
7. Wyjmuję z piekarnika, zostawiam do przestygnięcia i kroję na porcje, posypuje lekko cukrem pudrem - można go wymieszać z cynamonem.




Wartości odżywcze w jednej porcji (195 g):
Kalorie: 285
Białko: 10 g
Tłuszcze: 7 g
Węglowodany: 46 g



4 komentarze:

  1. Ale ładnie wygląda! Zdrowe i pewnie pyszne! Będę musiała wypróbować na pewno! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudownie wygląda :) świetny i smakowity pomysł :) zapisany do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I już jestem Twoja...jabłka cynamon mmm:)

    OdpowiedzUsuń
  4. cynamon podkreśla aromat jabłek tak jak w jabłeczniku więc jeśli można - dwa kawałki poprosze :)

    OdpowiedzUsuń