czwartek, 23 maja 2013

Śniadaniowe crunchy z mango i nektarynkowym jogurtem

Zdrowe, pożywne i sycące śniadanie - daje kopa na cały dzień! 
A do tego na słodko, więc zaspokoi moją ochotę na słodkie do końca dnia. 
Wychodzi jedna dosyć spora porcja, która nasyciła mnie na parę dobrych godzin.


Liczba porcji: 1

Składniki:
Jogurt naturalny - mały kubeczek (140 g)
Crunchy naturalne - 20 g
Płatki owsiane - 2 łyżki (10 g)
Siemię lniane - 1 łyżeczka (3 g)
Mango - 70 g
Nektarynka - 2 małe sztuki (145 g)
Kiwi - 1 sztuka (60 g)
Listek mięty, dżem wiśniowy (1 łyżeczka - 10 g) do dekoracji
Odrobina wrzątku

Sposób przygotowania:
1. Do miseczki wrzucam płatki owsiane i siemię lniane, zalewam je odrobiną wrzątku - tak, by płatki trochę namiękły.
2. Do miksera wrzucam obrane kiwi, nektarynki bez pestek i jogurt, miksuję.
3. Kawałek mango bez skórki kroję na drobne kawałki.
4. Do szklanki nakładam kolejno: jogurt, crunchy, mango, jogurt, płatki owsiane z siemieniem, mango, jogurt, resztki mango i crunchy, dżem wiśniowy i listek mięty dla dekoracji.

Polecam dżemy Łowicza 100% owoców - są bez dodatku cukru, dosładzane są sokiem jabłkowym, a zagęszczane dodatkiem pektyny - wydają się dużo zdrowszą opcją od zwykłych dżemów, do tego nie są masakrycznie drogie. Takiego dżemu właśnie użyłam.

Wartości odżywcze w jednej porcji (450 g):
Kalorie: 405
Białko: 12 g
Tłuszcze: 10 g
Węglowodany: 64 g

1 komentarz: