niedziela, 19 maja 2013

Ryż z kiełkami i grillowanymi tofu i warzywami



Liczba porcji:1 

Składniki:
Ryż 3 kolory  - 40 g
Tofu naturalne - ok. 1/2 opakowania (80 g)
Papryka - 45 g
Młofa cukinia - 65 g
Kiełki na patelnię Stir Fry - 30 g
Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Olej z czosnkiem i bazylią - 2 małe łyżeczki (po ok. 5 g)
Sos sojowy - 2 łyżeczki (10 g)
Ziarna sezamu - 1 łyżeczka (4 g)
Sól ziołowa, pieprz, posiekany koperek - do smaku
Rzeżucha do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Ryż gotuję według zaleceń na opakowaniu.
2. Cukinię i paprykę myję, kroję w słupki mniej więcej tej samej wielkości.
3. Tofu kroję w niedużą kostkę.
4. Warzywa i tofu wrzucam do plastikowego pojemniczka, dolewam po łyżeczce oleju i sosu sojowego, siekany koperek, pieprz i odrobinę soli ziołowej. Zamykam pojemnik i przez chwilę nim potrząsam, tak by wszystko razem ładnie się wymieszało.
5. Rozgrzewam grilla elektrycznego i rozkładam na nim równomiernie mieszankę z pojemnika. Grilluję ok. 15 minut co chwilę mieszając - tak, by warzywa zmiękły a tofu się przyrumieniło.
6. Na suchej patelni prażę ziarna sezamu.
7. Obrane ząbki czosnku bardzo drobno siekam. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju (drugą łyżeczkę) i wrzucam czosnek, który smażę, aż się zeszkli.
8. Do czosnku dorzucam kiełki, łyżeczkę sosu sojowego i smażę razem ok. 1-2 minut, cały czas mieszając.
9. Na patelnię dorzucam ryż i smażę ciągle mieszając przez 2-3 minuty.
10. Na talerz wykładam ryż z kiełkami, na środku zostawiając wgłębienie, na które wykładam grillowane tofu i warzywa. Wszystko posypuję uprażonymi ziarnami sezamu i dekoruję rzeżuchą.



Gotowe! Wyszło naprawdę smacznie! Tylko uwaga - radzę do warzyw nie dorzucać zbyt dużo soli, bo w połączeniu z sosem sojowym może wyjść za słono.
Trochę się bałam co z tego wyjdzie, bo jeszcze nigdy nic z takiego tofu nie robiłam... Ale udało się! Wyszło smacznie i sycąco - o to chodziło!




Wartości odżywcze w jednej porcji (295 g):
Kalorie: 390
Białko: 17 g
Tłuszcze: 17 g
Węglowodany: 42 g

5 komentarzy:

  1. Świetny przepis! Danie wygląda zdrowo i pysznie :) mało kalorii jak na obiad z tego co widzę? super:)) Uwielbiam tofu;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe danie :) przepisik wart zapamiętania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ok...jak jest ryż i sezam biorę wszystko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przepadam za tofu, może dlatego że dobrze nie wiem jak go przyrządzać. Podoba mi się że jest grilowany razem z warzywami i przyprawami które lubię. Danie wyglada tak apetycznie że na pewno skorzystam z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń